Animalia Paradoxa

Duda Paiva X Lavinia Meijer

Animalia Paradoxa

20:00 / Concertzaal / Muziek

'God schiep, Linnaeus organiseerde’. Zo omschreef Carl Linnaeus, de beroemde achttiende-eeuwse Zweedse arts, plantkundige, zoöloog en geoloog zijn bijdrage aan de wetenschap. Eeuwen later wordt zijn classificatiesysteem nog altijd wereldwijd gebruikt, evenals veel van de namen die hij aan individuele soorten gaf, zoals de naam voor de mens: Homo sapiens.

Linnaeus maakte een overzicht van alle planten en diersoorten ter wereld om zo het geheim van de schepping te ontrafelen. Aan zijn werk - de Systema Naturae - voegde hij een curieuze lijst toe: de Animalia Paradoxa, de soorten die niet-classificeerbaar zijn. Op dat hoofdstuk zoomen wij in.

Animalia Paradoxa is een unieke samenwerking tussen Duda Paiva en Lavinia Meijer. Samen duiken zij in de wereld van de Zweedse wetenschapper en bekijken die vanuit zijn perspectief. Zij brengen Linnaeus’ wonderlijke animalia tot leven en onderzoeken het ondefinieerbare, datgene wat niet in een hokje past en waarin de natuur haar ware aard onthult. Hoe zou de achttiende-eeuwse taxoloog de diversiteit van de moderne wereld beoordelen?

Duda en Lavinia herkennen zichzelf in de eigenaardigheid van de ‘Animalia Paradoxa’. Het niet passen binnen het systeem. Hun authenticiteit brengt hen nieuwe vormen om zich in uit te drukken, met opvallende beelden en oorspronkelijke muziek, die recent door vakjury's is bekroond: Duda ontving de Zwaan voor Avatāra, een coproductie met Illusionary Rockaz Crew. Lavinia ontving in 2022 een Edison voor haar album Are you still somewhere? met deels eigen composities.

Animalia Paradoxa is hun ode aan de schoonheid en complexiteit van de natuur. Een pleidooi voor het ondefinieerbare, de vrijheid om gewoonweg ‘te zijn’.

  • concept & spel Duda Paiva & Lavinia Meijer dramaturgie Kim Kooiman eindregie Arjen Arnoldussen muziek Philip Glass, Lavinia Meijer, e.a. poppen Duda Paiva & André Melo kostuums Evita Rigter advies Bert van Roemer

Of deze voorstelling een pauze heeft is nog onbekend.