Cultuureducatie

Het kijken naar een voorstelling doet ongelooflijk veel met het jonge brein. Er worden volop verbindingen gemaakt tussen de verschillende hersengebieden. Enerzijds wordt het creatief denken aangespoord, oftewel de verbeeldingskracht. Anderzijds vergroot het - door ontwikkeling van spiegelneuronen - ons inlevingsvermogen. Voelen we mee met personages, ervaren we gevoelens van empathie of begrip, of worden juist verrast door een tegendraadse actie. Het is belangrijk om emoties en motivaties van de ander op waarde te kunnen schatten, die van onszelf en de ander.

Primair onderwijs

Samen het mooiste educatie aanbod
Om het aanbod binnen Tilburg te versterken, bundelen Theaters Tilburg en De Nieuwe Vorst komend seizoen hun krachten met de expertise van de theatergezelschappen, gespecialiseerde vakleerkrachten uit Tilburg en Bureau CiST. Zo is er hoogwaardig aanbod voor het basisonderwijs en het voortgezet onderwijs. Ons cultuureducatieaanbod wordt mogelijk gemaakt dankzij de Partners van Theaters Tilburg en Bureau CiST. Dankzij hun financiĆ«le bijdrage wordt het Cultuureducatiebudget op school zo min mogelijk belast en betaal je slechts een fractie van de werkelijke kosten.


Vijf kernvoorstellingen inclusief randprogramma

Als CMKT-school bezoek je niet alleen de voorstelling met je leerlingen, maar krijg je er een door vakleerkrachten ontwikkeld en uitgevoerd randprogramma op school bij. Bij vijf kernvoorstellingen zet dit aanbod specifiek in op taalontwikkeling en de sociaal-emotionele ontwikkeling van het kind. Uitgangspunt is daarbij de Culturele Ladekast: De voorstelling zelf sluit aan op het receptief vermogen, de workshops en nagesprekken zetten in op het creƫrend, reflectief en analyserend vermogen. Workshops worden in overleg met school ingepland.

Voortgezet onderwijs

Als docent kun je met de leerlingen het reguliere aanbod van Theaters Tilburg bezoeken, maar je kunt er ook voor kiezen een besloten schoolvoorstelling op maat aan te vragen. Voor dezelfde prijs bezoek je de voorstelling in de middag maar krijgen de leerlingen er een aansluitende workshop of bespreking bij. We stemmen dit altijd op maat met de CKV coordinator af. Het betreffende randaanbod kan plaatsvinden in de zaal of op school en gebeurt i.s.m. de educatiemedewerker van het bezochte gezelschap.

Young Classical Talent Award (YCTA)
I.s.m. Bureau CiST en Strijkorkest Kamerata Zuid organiseren wij jaarlijks het project YCTA, een wedstrijd waarbij getalenteerde scholieren mogen soleren met Kamerata Zuid voor een groot publiek in de concertzaal. Aanmelden kan nog tot 1 oktober bij Bureau CiST, Ineke Frijters, ineke.frijters@tilburg.nl.

Afspraak maken?
In mei/juni worden de meeste aanvragen gedaan en zijn de mogelijkheden het meest aanwezig. Wil je een afspraak maken? Neem dan contact op met Gwen Sengers, 013 549 03 22, gsengers@theaterstilburg.nl, werkzaam op ma, do en vr.

Cultuureducatie