Lucebert bij je thuis: lamsrack

Lamsrack met je eigen kerrierub van de BBQ en een lekker frisse muntgel

Ingrediënten:
1 lamsrack van ca. 400 gram (frenched rack)
zout
kerrie

Ingrediënten rub:

2 el komijnzaad
2 el korianderzaad
1,5 el gemalen kurkuma
1,5 el kardemompeulen heel
½ kaneelstokje
1 gedroogd rawit pepertje (of ½ tl gemalen cayennepeper)

Ingrediënten muntgel:

½ bos munt
4 dl water
4 gr agar (ongeveer een afgestreken el)
3 el suiker

Het recept - met fototoelichting bij alle stappen - is hier te downloaden.


Bereidingswijze:

Breng de BBQ naar ongeveer 200°c. Bij Lucebert maken we gebruik van een Big Green Egg. Een andere bbq is natuurlijk ook prima, onze voorkeur gaat wel uit naar het gebruik van houtskool.

De rub

Maak voor de rub de kardemompeulen open en haal de zwarte zaadjes eruit. De peul zelf gebruiken we niet. Brand alle specerijen in een hete koekenpan waarbij je de kurkuma pas op het einde toevoegt. Zorg ervoor dat de specerijen kort kleuren en direct uit de hete pan gaan. Laat afkoelen. Blender of vijzel de specerijen en zeef het uit.

De lamsrack voorbereiden
Maak de lamsrack schoon door het vlies te verwijderen en botjes nog wat verder schoon te maken. Rub het vlees in met de kerrie en wat zout. Laat het vlees buiten de koeling om op temperatuur te komen.

De muntgel
Pluk de blaadjes munt. Doe water in een pannetje met suiker en de agar en laat het 2 minuten zachtjes doorwarmen. Roer regelmatig. Giet deze warme vloeistof vervolgens op de muntblaadjes terwijl je het met de staafmixer of blender tot een mooie groene vloeistof draait.

Giet de gel vervolgens meteen op een wat grotere platte schaal en zet terug in de koelkast. Als de gelei is uitgehard, draai je het nog een keer mooi glad met de staafmixer of blender en zet je het nog even terug in de koelkast.

De lamsrack
Na het maken van de muntgel grill je de lamsrack op de bbq in ongeveer 15 minuten mooi rosé. Keer regelmatig en laat het zeker niet te lang op de vleeskant liggen. Laat het vlees nog een paar minuutjes rusten voor je het aansnijdt.

Maak de borden op met de lamsrack en muntgel, eet smakelijk!