Hoepelman Talent Award 2018 voor Agaath Verspeten

Met vijftien musicalsterren en een grote groep musical- en muziektheaterstudenten van Fontys Hogeschool voor de Kunsten vindt zaterdag 30 juni in onze schouwburg de tweede editie van het Nederlands Musical Talent Gala plaats. Voor één iemand wordt de avond extra bijzonder: Agaath Verspeten - teamhoofd dans Factorium en coördinator van de MusicAllFactory Volwassenen - krijgt zaterdagavond de Hoepelman Award uitgereikt.

Agaath Verspeten

Vorig jaar, tijdens de eerste editie van het Musical Talent Gala kreeg Fontys-zangdocent Edward Hoepelman de allereerste Hoepelman Award uitgereikt. De award draagt zijn naam en wordt jaarlijks uitgereikt. Edward Hoepelman: “Het is een eer voor mij om de Hoepelman Talent Award voor de tweede keer uit te reiken. Deze award symboliseert de omarming die talent nodig heeft om zich te kunnen ontwikkelen en te kunnen bloeien. Agaath heeft een tomeloze energie en weet op haar geheel eigen wijze vele jonge mensen te inspireren om door te gaan in het musicalvak en de juiste opleiding en weg hiervoor te kiezen.”

Agaath Verspeten is opgeleid als docent Dans aan het Brabants Conservatorium; ze studeerde af in 1978. Direct daarna ging ze aan de slag als dansdocent bij o.a. de toenmalige Tilburgse Dans- en Muziekschool (nu: Factorium Podiumkunsten) en Creatief Centrum De Terp in Waalwijk (nu: Kunstencentrum Waalwijk). In 1995 werd Agaath afdelingshoofd Dans bij de Tilburgse Dans- en Muziekschool; ze was daarmee de opvolgster van afdelingshoofd Dans en tevens adjunct directeur Els Mulders. Op dat moment stopte ze met lesgeven in Waalwijk.

Als docent en choreograaf bij het Midden-Brabants dansensemble Paso Mezzo legde ze de basis voor de combinatie van lesgeven en het maken van choreografieën voor producties. Ze heeft de choreografie gemaakt voor vijf edities van de Tilburgse Revue en was 15 jaar de vaste choreograaf bij musicalvereniging BOeMS.

Agaath was samen met Edward Hoepelman in 1995 direct betrokken bij het tot stand komen van de professionele deeltijdopleiding MusicAllFactory (MAF) van Factorium Podiumkunsten. De opleiding groeide in 25 jaar uit tot een begrip in musicalland. Behalve de MAF-Volwassenen werd de MAF-Jongeren opgericht en de Musical4U voor laagdrempelige kennismaking met musical. Als coördinator en dansdocent/choreograaf van de MAF-Volwassenen is Agaath nog steeds nauw betrokken bij deze opleiding.

Vele studenten hebben via de MusicAllFactory hun weg naar het professionele musicalpodium gevonden in zowel binnen- als buitenland en/of zijn succesvol gestart bij de diverse HBO-vervolgopleidingen. Destijds was de MusicAllFactory de enige deeltijdopleiding in Nederland op musicalgebied; dat is nog steeds zo.

Inmiddels werkt Agaath reeds 40 jaar met heel veel plezier bij Factorium Podiumkunsten en is daarnaast als dansdocent en choreograaf werkzaam voor diverse musicalgezelschappen en producties in Nederland. Agaath: “Ik vind het een eer om als tweede in rij de Hoepelman Talent Award te ontvangen. Het is voor mij extra ontroerend omdat ik samen met Edward de MusicAllFactory ben gestart en daarmee een bijdrage heb kunnen leveren aan de passie en ontwikkeling van velen.”

Musicalpreviews 
Het Musical Talent Gala is dé plek waar jong talent en bekende musicalsterren het nieuwe musicalaanbod van komend theaterseizoen presenteren. Hier krijgen bezoekers als eerste een voorproefje van Mamma Mia!, Evita, The Lion King, The Color Purple, The Addams Family, All Stars, Charley, Stil in mij en andere producties. Onder anderen Ferry Doedens, Jonathan Demoor, Willemijn Maandag, Marjolein Teepen, Terence van der Loo, Mariska van Kolck, Jeroen C. Molenaar en studenten Fontys Muziek- en Musicaltheater treden op tijdens het gala, dat gepresenteerd wordt door Frits Sissing.

    Geen resultaten gevonden op basis van je gekozen filters