Gratis Festival De Opening

x
x

Op zaterdag 7 en zondag 8 september vieren we het begin van het culturele seizoen: het hele centrum van Tilburg staat bol van de optredens en concerten. Het festival De Opening is een voorproefje van wat het nieuwe seizoen gaat brengen én een mooie presentatie van de Tilburgse podiumkunsten van nu. Aan de Schouwburgring, pal voor onze concertzaal, verrijst een festivalterrein met twee podia, een terras en diverse foodtrucks. Kijk hier voor het programma op het festivalterrein. Kijk hier voor het programma op locaties elders in de binnenstad.

Zaterdag- en zondagmiddag zijn daar optredens in een afwisselend programma, voor alle leeftijden. Muziek, circus, toneel, dans en spoken word: alles komt langs. En gratis te bezoeken bovendien. Op zaterdagmiddag 7 september zijn vanaf 12.30 uur te gast No Sweat (pop), Cal Courtney (circus), De BenT (pop), Piet van Dycke en Peter van der Heijden (circus), Het Zuidelijk Toneel met een preview van 'De Achterkant van Tilburg', Operakoor Tilburg, singer-songwriter Joël Domingos en spoken word van Echte Mensen.

Op zondag 8 september treden vanaf 13.00 uur op Het Regionaal Orkest, de band Caravan, Musical Factory, de jonge finalisten van Volkszanger Junior, The Inspirational Community Gospel Choir, De Prima Donna's (opera), HustleKidz (urban), popkoor AkoorT en Eric van der Westen met EW5 (jazz). DJ van dienst is Gert Gering, de vinylkoning.

Elders in de stad
Behalve op het festivalterrein vinden er ook in de stad op alle podia en in veel kroegen optredens en voorstellingen plaats, waarvan een aantal gratis zijn te bezoeken. In Paradox speelt stadscomponist Anthony Fiumara. Regisseur Ilse Oostvogel gaat op zaterdagavond 7 september in première met Boys don’t Cry in theater De Nieuwe Vorst en het Zuidelijk Toneel start die avond haar indrukwekkende reeks voorstellingen van De Achterkant van Tilburg, in Theaters Tilburg. Op zondagochtend is de finale van het pianoconcours Vrienden Cultuurprijs in de Concertzaal. In de LocHal trapt de bibliotheek op zaterdag het nieuwe seizoen af met een grote cursusmarkt, en Factorium houdt op zondag open huis op het festivalterrein én in eigen huis. De Boemel, Cinecitta, Hall of Fame en veel horeca-hotspots presenteren in het weekend van 7 en 8 september een eigen programma als onderdeel van De Opening.