wo 22 nov '17

College, maar dan leuk: Theaters Tilburg presenteert theatercollege over Shakespeare

College, maar dan leuk: Theaters Tilburg presenteert theatercollege over Shakespeare foto: Diego Franssens

In aanloop naar de première van King Lear op zaterdag 6 januari, gaat de Vlaamse regisseurSimon De Vos in gesprek met professoren Jo en Laurens De Vos o.a. verbonden aan UGent. Zij brachten vorig jaar, samen met Jürgen Pieters, het boek Shakespeare, auteur voor alle seizoenen uit, waarin vijftig jaar Shakespeare in de Lage Landen de revue passeert. De auteurs en regisseur (voor de nieuwsgierigen onder ons: ze zijn inderdaad familie) bespreken hoe die geschiedenis van invloed is én blijft op de hedendaagse King Lear.

Vorig jaar was het 't 400e sterfjaar van William Shakespeare, en in al die tijd heeft zijn werk niets aan belang ingeboet. Niet voor niets staat vrijwel ieder theaterseizoen wel een Shakespeare op het podium van de schouwburg. Zo ook in het huidige theaterseizoen, als de jonge Vlaamse regisseur Simon De Vos (Het Zuidelijk Toneel) zijn King Lear op de planken zet.

Samenwerking Theaters Tilburg & de Bibliotheek Tilburg Centrum
Theaters Tilburg en Bibliotheek Tilburg Centrum blijven ook in seizoen 2017/2018 op zoek naar manieren om verdieping te bieden op enerzijds het theaterprogramma en anderzijds de collectie van de bibliotheek. In Het Zuidelijk Toneel hebben ze voor het Shakespeare-college een mooie partner gevonden. Dit theatercollege is de derde in een reeks, en is vooraf gegaan door een succesvol College Adaptatie (maart 2017) en een Kunstwandeling (november 2017).