ma 26 jun '17

Succesvolle pilot Young Classical talent Award krijgt vervolg

Succesvolle pilot Young Classical talent Award krijgt vervolg foto: rechtenvrij

De pilot-editie van de Young Classical talent Award op 20 april jl was een groot succes. De wekenlange zoektocht naar klassiek talent onder de Tilburgse scholieren mondde uit in een afwisselend en van-minuut-tot-minuut verrassend eindconcert in Concertzaal Tilburg. Naast de sponsors van het eerste uur heeft ook de gemeente inmiddels toegezegd dit project te willen verankeren in het voortgezet onderwijs en daarom te willen ondersteunen.

Kamerata Zuid, Buro CiST en Concertzaal Tilburg kunnen de komende twee jaren de plannen en werkwijze verder uitvouwen binnen de scholen, waaronder het Koning Willem II College, het Mill-Hill College, het Beatrix College, 2College, De Nieuwste School, het Sint Odulphuslyceum en het Theresialyceum. De scholen kozen ieder één afgevaardigde, die een voortraject met lessen en workshops van professionele musici en vakdocenten volgde. Dit project leidde naar een afsluitend concert, waarbij de jonge talenten de mogelijkheid kregen om met een professioneel orkest te spelen in een echte concertomgeving.

Al die voorbereidingen wierpen hun vruchten af: de zeven jonge talenten maakten elk enorm veel indruk. Het was uiteindelijk Safiere Kuijpers van het Theresialyceum die de meeste indruk maakte; de jonge violiste mocht de hoofdprijs in ontvangst nemen, de award en een masterclass viool. De aanmoedigingsprijs ging naar Roos Senden van De Nieuwste School, die een gedurfd jazzlied van Etta James zong.

Editie 2 van de Young Classical Talent Award vindt plaats op dinsdag 10 april 2018. De kaartverkoop start begin maart 2018.