vr 26 mei '17

JE MOET NIET: het lichtkunstwerk van Lucas De Man en Pascal Leboucq

JE MOET NIET: het lichtkunstwerk van Lucas De Man en Pascal Leboucq foto: Jan van Eijndhoven

Misschien is het je al opgevallen: we hebben een kunstwerk op ons dak. In het daglicht is het niet altijd goed te zien, maar ’s avonds, wanneer je nog even de stad in gaat na een fantastische voorstelling, kan je niet om de neonletters heen.

Het kunstwerk heet JE MOET NIET, en het is bedacht, ontworpen en uitgevoerd door Lucas De Man, Pascal Leboucq, Stichting Nieuwe Helden en de Verkadefabriek. Het is ontstaan als afscheidscadeau van De Man aan ’s-Hertogenbosch, waar hij de afgelopen 4 jaar actief was als stadskunstenaar.

Het kunstwerk gaat over de publieke ruimte als een plek van ont-moeting. Een plek waar we niet moeten, maar mogen. Zeker belangrijk in de maatschappij waarin we leven, waar de verplichtingen zich continue opstapelen en we onze hoofden moeten breken over alle problemen in de wereld. Zo kunnen momenten van ont-moeting erg belangrijk worden in ons leven.

Het kunstwerk is oorspronkelijk in het geheim gemaakt en neergezet op het dak van nummer 23 op de Markt van ’s-Hertogenbosch. Zelfs de gemeente wist van niets. Nu gaat het lichtkunstwerk op tour langs verschillende steden in België en Nederland. Nu is het te bewonderen in Tilburg, op het dak van onze Audaxzaal.

Over Stichting Nieuwe Helden
Voor Stichting Nieuwe Helden is JE MOET NIET geen vreemd verschijnsel. De stichting maakt op eigen initiatief of in opdracht kunstprojecten en urban actions in de publieke ruimte. Met deze projecten willen ze momenten van ont-moeting creëren: momenten waarop je jezelf, elkaar en de wereld tegenkomt zodat je even stil kan staan in je eigen zoektocht. Met alle projecten en actions streeft Stichting Nieuwe Helden er naar om de publieke ruimte geen anonieme consumptiemarktplaats te laten zijn, maar een plek van verbinding, verwondering, verstrooiing, verbazing, verwarring en zo uiteindelijk ook: ont-moeting.

Over Lucas De Man
Lucas De Man is onder andere actief als presentator van Kunstuur, lid van de artistieke raad van Het Zuidelijk Toneel en is nu voormalig stadskunstenaar van Den Bosch. Zijn oeuvre bestaat verder uit theaterprojecten, installaties en voorstellingen in binnen- en buitenland. Samen met Het Zuidelijk Toneel was hij afgelopen seizoen twee keer te zien in Tilburg, met zijn voorstellingen De Man Door Europa en De Man Is Lam.

Het werk van De Man draait voornamelijk om sociale en maatschappelijke onderwerpen. Voor zijn voorstellingen doet hij dan ook regelmatig intensief onderzoek. Zo liep hij een maand lang stage bij varkensboeren voor zijn voorstelling Wij, Varkenland en voor De Man Door Europa doorkruiste hij het oude continent. Tijdens het maken van De Man Is Lam ging hij met mede-makers Ahmet Polat en Rashif El Kaoui op “mannenemancipatiecursus”.

De Man Is Lam gaat op donderdag 21 september in reprise in Theater de NWE Vorst. Het Zuidelijk Toneel zie je dit seizoen met de voorstellingen Conversations (at the end of the world) (dinsdag 19 en woensdag 20 september) en MARX (zaterdag 24 maart).