wo 03 mei '17

Luister klassiek, jazz en pop live in de concertzaal

Luister klassiek, jazz en pop live in de concertzaal foto: Jostijn Ligtvoet

Ook na twintig jaar blijf het een indrukwekkende en kleurrijke zaal om te zien. Maar vooral ook een zaal om de mooiste, meest swingende of spannende muziek te horen. Even alle aandacht gericht op de live uitgevoerde muziek van de muzikanten. Je kunt een speld horen vallen; de emotie van de musici aflezen en beluisteren in hun muziek. Op en top luisterplezier!

Het beste van de wereld
We verwelkomen een aantal grote namen: wereldberoemde ensembles en muzikanten die in de bekende concertzalen overal ter wereld optreden, zoals het Britse renaissancekoor The Tallis Scholars (3 mrt) en het London Bach Choir (8 okt). Kamermuziek Souvenir brengt de internationale top van de kamermuziek naar Tilburg, met onder andere het Borodin Quartet (14 dec) en de meesterpianisten Kirill Gerstein (28 mrt) en Menahem Pressler (29 mei). Op 20 oktober beluister je in de PaRaDoXaal-reeks een van de beste jazzstemmen van het moment:
Cécile McLorin Salvant. En singer-songwriter Dayna Kurtz (22 feb) raakt met haar krachtige stem recht in het hart.

Artist in residence: Paul van Kemenade
Altsaxofonist Paul van Kemenade vaart met zijn improvisaties en composities een eigenzinnige koers, die over landsgrenzen, muzikale genres en disciplines reikt. Als artist in residence zal Van Kemenade de rol van curator op zich nemen voor maar liefst drie concertprogramma’s. Hij bijt het spits af met zijn eigen 40-jarige jubileum (6 okt) waar hij ook zelf zal spelen, en volgt dat op met 25 jaar Stranger than Paranoia (28 dec). Later in het seizoen maken we samen met Paul nog een nieuwe naam in de PaRaDoXaal-concertreeks bekend. Stay tuned! Voor een interview
met deze spannende muzikant, klik hier.

Nieuwe gezichten
We verwelkomen een aantal gloednieuwe ensembles in onze concertzaal. PRJCT Amsterdam is het nieuwe barokensemble rondom countertenor Maarten Engeltjes. Zij brengen Pergolesi’s Stabat Mater met een voordracht van schrijver P.F. Thomése (29 sep). En Pynarello, het ensemble rondom violiste Lonneke van Straalen, gaat als een wervelwind door de klassieke porseleinkast. Op verrassende wijze brengen zij Beethoven 5 (25 okt) en Haydns Sieben letzten Worte (1 apr). Het jonge zestal Fuse, met achtergronden uit de klassiek, jazz, pop en improvisatie, treedt op in onze studio (25 nov).

Ontmoetingen in de muziek
Muziek overstijgt grenzen en culturen. Een pareltje is het concert met Zefio Torna, Vocalconsort Berlin en de Tunesische zangeres Ghalia Benali: een prachtig samengaan van oude en Arabische muziek (3 nov). Klassieke muziek ontmoet literatuur bij onder andere Brief aan mijn dochter door Lavinia Meijer & Abdelkader Benali (1 dec). Het nieuwe ensemble Pynarello nodigt
schrijfster Franca Treur uit (1 apr).

Grote meesterwerken
Er zijn van die monumenten uit de muziekgeschiedenis die je minstens een keer live gehoord zou moeten hebben. Zoals Beethovens Vijfde Symfonie (25 okt), Bachs Mattäus-Passion (22 mrt), Brahms’ Deutsches Requiem (25 mei) en de symfonieën van Mahler (Symfonie nr. 1 op 20 apr & Symfonie nr. 5 op 19 mei).

Kennismaken met klassiek
Een feestje rondom de muziek. Tijdens deze concerten maken we kennis met klassiek: leuke weetjes en achtergronden, waardoor de beroemde meesterwerken nóg mooier zullen klinken.
wo 22 nov       Maestro Jules Onthult De Vier Jaargetiden (Vivaldi)
vr 23 feb          philharmonie zuidnederland: Meesterwerk Centraal
vr 20 apr          Maestro Jules Onthult Mahler 1

Vaste bespelers
Geniet ook dit seizoen weer van philharmonie zuidnederland, het vertrouwde symfonieorkest dat in grote bezetting klassieke werken brengt en met bekende solisten, zoals violiste Simone Lamsma (7 mrt) en pianist Hannes Minnaar (9 dec), komt. Amsterdam Sinfonietta o.l.v. Candida Thompson brengt verrassende concertprogramma’s met Lucas & Arthur Jussen (29 nov), de Turkse pianist Fazil Say (15 feb) en topcellist Nicolas Altstaedt (23 mrt). Het orkest gaat dit jaar ‘Breder dan klassiek’ met zanger/rapper Typhoon (12 jan). Het avontuurlijke Nederlands Blazers Ensemble brengt theatrale muziekprogramma’s die niet makkelijk onder één noemer te vangen zijn. Zo zie je bijzondere ontmoetingen tussen oost en west (19 okt & 9 nov), en gaan de blazers een spannend avontuur aan met poppenspeler Duda Paiva (18 jan). De onovertrefflijke Nederlandse Bachvereniging brengt het Weihnachts-Oratorium (23 dec) en neemt na vijfendertig jaar afscheid van dirigent Jos van Veldhoven met de Matthäus-Passion (22 mrt).

Hoor je het verschil?
Het is niet zomaar iedere artiest of band gegeven. Alleen de allerbesten verdienen een muzikaal eerbetoon. In onze zaal eren we de legendarische Amy Winehouse (11 okt), de vorig jaar overleden Leonard Cohen (7 nov), tekstschrijver extraordinaire Lennaert Nijgh (13 dec) en de rockers van Creedence Clearwater Revival (21 jan). In de schouwburg brengen The Analogues de integrale uitvoering van de Beatles-plaat The White Album (6 & 7 mrt). Authentiek, muzikaal en spot on!