zo 17 apr '16|15:00u - 16:15u|studio

Tineke Postma & Greg Osby (Sonic Halo) PaRaDoXaal

muziek|jazz

Tineke Postma & Greg Osby (Sonic Halo) foto: rechtenvrij

sopraan- & altsaxofoon: Tineke Postma | altsaxofoon: Greg Osby | piano: Florian Weber | bas: Linda Oh | drums: Dan Weiss

Om grote, internationale en toonaangevende jazzacts naar Tilburg te kunnen halen heeft Theaters Tilburg de handen ineen geslagen met Paradox. Een samenwerking van waaruit dit seizoen al een aantal legendarische jazzensembles hun weg naar onze stad wisten te vinden, én nog zullen vinden. Deze avond voegen we daar Sonic Halo aan toe, het internationale ensemble van saxofoniste Tineke Postma, die dit jaar tevens de prestigieuze Buma Boy Edgarprijs won.

“One of the leading ladies in Jazz”, schreef The Evening Standard over Tineke Postma, en het Amerikaanse blad Downbeat plaatste haar, als een van de weinige Europeanen, meerdere jaren achtereen in hun Rising Stars Polls. Op 9 december jongstleden werden haar kwaliteiten nog maar eens bevestigd, toen ze in een bomvol Bimhuis de Buma Boy Edgarprijs ontving uit handen van drummer Terry Lyne Carrington. In het kader van die prijs gaat ze nu op tournee met haar groep Sonic Halo, bestaande uit Greg Osby, Florian Weber, Linda Oh en Dan Weiss.

Sonic Halo speelt eigen composities waarin Postma en Osby het contrast laten horen tussen de originele, in Europa gewortelde jazz en de eigentijdse, energieke en Amerikaanse opvatting van het genre. In 2007 ontmoette het tweetal elkaar  op een tournee in Mexico, waarna Osby zich ontwikkelde tot een mentor. Het leidde tot een drastische verandering in de muzikale opvattingen van Postma; meer vrijheid, een meer modern concept, en een centrale rol voor lyriek, melodie en expressie. Dat beiden alt- en sopraansaxofoon spelen, levert daarbij spannende en verrassende confrontaties op.

Tineke Postma over Sonic Halo: “Met Sonic Halo breng ik mijn Amerikaanse verhaal naar Nederland. Deze band bestaat uit de meest innovatieve en gerenommeerde musici uit New York en Europa. In Nederland traden we slechts twee keer op: het North Sea Jazz Festival in 20134 en het Bimhuis in 2015 tijdens de Buma Boy Edgar Uitreiking. Een goede reden om dit kwintet naar ons land te halen!”

Uit het juryrapport van de Buma Boy Edgarprijs: “Ze beschikt over meer dan voldoende eigenheid, bravoure, passie en potentie, om zich zowel in Nederland als daarbuiten verder te ontwikkelen en te profileren met haar geheel eigen vorm van eigentijdse jazz.”

The Guardian (over Sonic Halo): “Imaginative, accomplished contemporary jazz from an A-list group.”

Leeuwarder Courant: ***** "Greg Osby is een reus in de moderne jazz, maar laten we niet vergeten dat Tineke Postma onderhand ook toegetreden is tot de rangen van de grootsten."
 

Afbeeldingen

Video's

Recensies

Leeuwarder Courant: ***** "Greg Osby is een reus in de moderne jazz, maar laten we niet vergeten dat Tineke Postma onderhand ook toegetreden is tot de rangen van de grootsten."

Bestelinformatie

Toegangsprijs (incl. servicetoeslag)

  • € 15,00 vrije zit
Voorstelling gepasseerd