di 10 nov '15|20:15u - 22:55u|schouwburg

OPERA2DAY Mariken in de tuin der lusten

klassiek & opera|muziektheater

OPERA2DAY foto: Henk Bleeker

OPERA2DAY i.s.m. het Nationale Toneel, Asko|Schönberg & Cappella Amsterdam, Tetraktys Ensemble | muziek: Calliope Tsoupaki | met: Hannah Hoekstra, Jill Feldman, Julian Podger, Michael Chance, Joop Keesmaat, Harry van der Kamp
Middeleeuws Nederlands gezongen, met boventiteling
OPERA2DAY won in 2014 de prijs 'Opera van het jaar' en behaalde alleen maar vier- en vijfsterren recensies. Nu komen zij opnieuw met een pareltje: een grootse nieuwe muziektheaterproductie naar het verhaal van Mariken van Nieumeghen, dat in 2015 vijfhonderd jaar geleden voor het eerst werd gedrukt.
In de hoofdrol speelt Gouden Kalf-winnares Hannah Hoekstra en ook grote internationale zangers als Michael Chance en Julian Podger maken delen uit van de cast. We volgen het naïeve en nieuwsgierige meisje Mariken 'dat zeven jaar met de duivel leefde'. Op haar reis door een duistere wereld, ontmoet ze een feeks van een tante, een verleidelijke duivel en een inquisitoire paus. Ze eindigt geketend in het klooster, biddend om verlossing. Calliope Tsoupaki, wiens muziek volgens de New York Times "dizzyingly beautiful" is, schreef de partituur voor Asko|Schönberg, het in middeleeuwse muziek gespecialiseerde Tetraktys Ensemble en Cappella Amsterdam. Een intense en ontroerende productie!

inleiding: 19:15 uur, toegang gratis, wel reserveren. De inleiding wordt gegeven door musicoloog Philip Ruitenberg.

Simone Mager (theaterprogrammeur): “OPERA2DAY timmert aan de weg met fantastische opera’s en muziektheater. Het verhaal over Mariken van Nieumeghen komt tot leven door de getalenteerde actrice Hannah Hoekstra van het Nationale Toneel."

Theaterkrant.nl: **** "Een middeleeuws mysteriespel in een hedendaagse vormgeving."

NRC: *** "Mariken is soms grillig, maar bij vlagen grandioos."

Afbeeldingen

Video's

Recensies

Theaterkrant **** "Het is een ongelooflijke prestatie dit allemaal (overigens met hulp van Het Nationale Toneel) bij elkaar te brengen, met een uitstekende groep zangers en acteurs en bij elkaar honderden figuranten, die tijdens de tournee ter plekke telkens moeten worden opgetrommeld. Het is, toegegeven, soms een klein beetje overladen en de muziek trekt ook wel eens. Ik weet ook nog altijd niet goed wat we nu, in een tijd van genocides en massale verkrachtingen, met die moraal van uiteindelijke vergeving moeten. Maar het is in deze pregnante vorm uiterst zinvol erover na te denken wat dit oeroude verhaal nu voor ons aan betekenis kan hebben."

NRC: ‘een begeesterde, bij vlagen grandioze voorstelling’

de Volkskrant: ‘Geniale zet van regisseur Serge van Veggel om de hoofdrol van de opera…te laten spelen door een rasactrice als Hannah Hoekstra’

Oeroud verhaal met de kracht van nu
Uit een interview met regisseur Serge van Veggel
door Rinske Wels

De allereerste vraag die zich aandient is waarom er gekozen is voor een 500 jaar oude tekst als basis voor een nieuwe opera. Artistiek leider en regisseur van OPERA2DAY Serge van Veggel legt uit: “Omdat ‘ie geweldig is! Mariken van Nieumeghen is inderdaad 500 jaar geleden voor het eerst uitgegeven, maar is tegelijkertijd echt tijdloos.” Mariken is een meisje dat beschermd is opgegroeid, maar blijkbaar geen ouders meer heeft, want ze woont bij haar oom. Als ze na een dag op de Nijmeegse markt niet meer naar huis kan omdat het te donker is, klopt ze bij een tante aan die haar zonder pardon wegstuurt. Mariken blijft alleen achter op straat en krijgt gezelschap van de duivel die haar gouden bergen belooft. Ze gaat met hem mee en leeft zeven jaar ‘in zonde’ in Antwerpen. Dan ziet ze een wagenspel, krijgt spijt en doet boete in een klooster. Van Veggel: “Echt een prachtig verhaal, heel rauw en beeldend in opzet, maar ook intiem en ontroerend. We zien een meisje in een harde, donkere wereld, zowel naïef als nieuwsgierig dat beschadigd uit de strijd komt, waarna ze het kwaad ongedaan wil maken. Het is een soort oerverhaal, een Neerlandse mythe, waarin alles uitvergroot is weergegeven." (...)

Actrice in wonderland
De Middeleeuws Nederlandse tekst van Mariken blijft voor de opera grotendeels overeind en zal, voor de duidelijkheid, in het Nederlands van nu worden boventiteld. Van Veggel wilde voor deze opera graag een drieluik maken naar de Tuin der Lusten van schilder Jeroen Bosch. “De ontwikkeling van Mariken kent drie grote fasen: de naïeve tijd vóór haar ontmoeting met de duivel, haar zondige tijd mét hem in Antwerpen en de fase erna van geketende boetedoening. Daarbij leek het mij geweldig als Mariken binnen die vertelling een actrice zou zijn, waarbij al die anderen zouden zingen, zodat je, als publiek, meeleeft met dat meisje. Samen met haar kom je in de vervreemdende muzikale wereld van de opera terecht met zowel betoverende als afschrikwekkende karakters en wonderbaarlijke gebeurtenissen. Een actrice in wonderland dus. Ik denk dat je daardoor het verhaal maximaal meebeleeft.” Hij vond Hannah Hoekstra, een jonge actrice van het Nationale Toneel die al een Gouden Kalf won voor haar rol in Hemel. “Die film heeft hier wel iets mee te maken, want daarin speelde ze ook een jonge vrouw op de grens van volwassenheid die tegelijk wél en géén grip heeft op het leven.” (...)
 

Muziek uit het hart die raakt
Dé hoofdrolspeler bij het creëren van een nieuwe opera is natuurlijk de componist. Ook daarvoor hoefde Van Veggel niet lang te zoeken, hij kwam al snel uit bij de Griekse componiste Calliope Tsoupaki, die al jaren in Nederland woont. Ze werd door de pers wel ‘de Monteverdi van de 20e eeuw’ genoemd. “Ik kende haar werk en dat vond ik prachtig. Haar muzikale ‘taal’ is die van het hart: ze weet mensen te raken. Ze is een intuïtief iemand, zowel uitbundig als introvert, en haar muziek is dat ook.” 

Extra's

 • reserveer een tafel
  reserveer een tafel | Vrij toegankelijk
  Heeft u nog geen keuze kunnen maken uit onze vaste menu's? Reserveer dan alleen een tafel. U kunt in restaurant Lucebert alsnog kiezen tussen een arrangement of à la carte. We vernemen graag vooraf met hoeveel personen u wilt komen. Wanneer u het juiste aantal reserveert, zorgen wij dat u bij elkaar aan tafel zit.
 • inleiding
  inleiding | Vrij toegankelijk
  19:15 uur, toegang gratis, wel reserveren
 • restaurant menu
  restaurant menu: gezellig tafelen | € 28,50
  Voor € 28,50 geniet u van een overheerlijk driegangenmenu inclusief brood met tapenades vooraf.
 • restaurant arrangement
  restaurant arrangement: voor fijnproevers | € 52,50
  Voor € 52,50 geniet u vooraf van een aperitief en amuse, een uitstekend driegangenmenu, koffie met friandises in de pauze en een drankje met hapje na afloop. U heeft een complete avond uit.

Bestelinformatie

Toegangsprijs (incl. servicetoeslag)

 • € 32,50 1e rang
 • € 26,55 1e rang bieb- en studentenpas
 • € 27,50 2e rang
 • € 22,55 2e rang bieb- en studentenpas
 • € 17,50 3e rang
 • € 17,50 1e rang jongeren t/m 25 jaar
 • € 17,50 2e rang jongeren t/m 25 jaar
 • € 17,50 3e rang jongeren t/m 25 jaar

Extra's

 • reserveer een tafel € 0,00
 • inleiding € 0,00
 • restaurant menu € 28,50
 • restaurant arrangement € 52,50
Voorstelling gepasseerd