wo 24 sep '14|20:15u - 22:50u|schouwburg

The Normal Heart Freek Bartels, Frederik Brom, Marisa van Eyle, Cas Jansen e.a.

toneel|toegankelijk toneel

The Normal Heart

tekst: Larry Kramer | regie: Job Gosschalk | vertaling: Coot van Doesburgh | spel: Freek Bartels, Frederik Brom, Marisa van Eyle, Cas Jansen, Kevin Hassing, Jelle de Jong, Beau Schneider e.a.
Dé toneelhit uit New York! The Normal Heart is een aangrijpend en waargebeurd verhaal over de opkomst van de aidsepidemie in New York in de jaren tachtig. Een hechte vriendengroep vecht tegen politici, artsen en media die de waarheid willen verdoezelen over deze nieuwe ziekte die de homowereld teistert. Aidsactivist Larry Kramer schreef het onthutsende en ontroerende - maar ook met humor gebrachte - verhaal en ontving hiervoor drie Tony Awards en lovende kritieken van de Amerikaanse pers. In 2013 was The Normal Heart korte tijd in het DeLaMar Theater te zien en was avond na avond uitverkocht. Een onvergetelijke theaterbelevenis die aantoont dat in de liefde iedereen gelijk is!

Marc-Marie Huijbregts op Twitter "En als je schouwburgdirecteur bent moet je proberen om #TheNormalHeart in je schouwburg te krijgen."

Afbeeldingen

Video's

Recensies

TheaterMaker "Buitengewoon intelligent geschreven stroom aan prachtige dialogen." 

Het Parool "Indrukwekkende scènes over vriendschap en verlies."

NRC "Ontroerend actietoneel."

rechtenvrij artikel

Freek Bartels in toneelhit The Normal Heart
WAARGEBEURD VERHAAL DAT NIET VERGETEN MAG WORDEN

Door Daan Bartels

Bij de naam Freek Bartels wordt door velen onmiddellijk aan musicals gedacht. Hij was de winnaar van Op zoek naar Joseph en speelde onder andere in Les Misérables, Next To Normal en Love Story. Maar Freek is opnieuw te zien in de aangrijpende toneelhit The Normal Heart waar hij de rol van modejournalist Felix Turner speelt. De recensies waren afgelopen jaar lovend en de belangstelling was zo groot dat er geen kaartje meer te krijgen was. Wegens dat succes is The Normal Heart dit seizoen terug in het theater.

Freek Bartels: “Als kind speelde ik vooral toneel. Het zingen is er pas veel later bijgekomen. Voor mij is het daarom ontzettend leuk dat regisseur Job Gosschalk mij vroeg voor een toneelstuk. Spannend ook, want ik stond niet met de minste acteurs op het podium. Bij de eerste serie had ik het gevoel mezelf te moeten bewijzen en ik meen dat dat gelukt is. En dit jaar gaan we ook op tournee met de voorstelling. Een cadeautje is dat! En heel erg nodig ook. The Normal Heart gaat over een stuk geschiedenis dat niet vergeten mag worden.”

New York, begin jaren tachtig
“Het hoofdpersonage in The Normal Heart is Ned Weeks en wordt gespeeld door Frederik Brom. Begin jaren tachtig is Ned er getuige van hoe steeds meer vrienden ziek worden en doodgaan als gevolg van een dan nog raadselachtige ziekte, die vooral homoseksuelen treft. Aids dus. De medische wereld en de politiek weten zich totaal geen raad met deze uitbraak en trekken hun handen er eenvoudigweg vanaf. Ned accepteert dat niet, start een organisatie en gaat de strijd aan. Zo is het echt gegaan. The Normal Heart is gebaseerd op een waargebeurd verhaal.”

“Dit toneelstuk schetst een duidelijk tijdsbeeld: New York, begin jaren tachtig. Maar het is ook een verhaal dat raakt aan het nu. Toen ik vorig jaar te gast was in het televisieprogramma van Paul de Leeuw, ontmoette ik een jongen van 19 jaar die besmet is geraakt met HIV. Dat geeft wel aan dat we nog steeds niet in een tijd leven waarin het probleem volledig is opgelost. We moeten blijven nadenken, voorlichting blijven geven over veilige seks en jongere generaties bewust maken van de ernst van HIV/Aids. Dit toneelstuk vertelt de geschiedenis én draagt bij aan de nodige bewustwording.”

Heftig én luchtig
“Als je een korte beschrijving van The Normal Heart leest, denk je misschien dat het een heel zwaar en heftig stuk is. En natuurlijk, het thema is heftig! Maar het toneelstuk is juist ook erg grappig, licht en luchtig. Dat zit ’m bijvoorbeeld in de dialogen. Coot van Doesburgh heeft de Nederlandse vertaling gemaakt en voor zover ik het kan beoordelen, heeft zij dat heel goed gedaan. Er zit veel humor in en het heeft niets van hoogdravend elitair of moeilijk toneel. Als kijker word je in iedere scène nieuwsgierig gemaakt naar hoe het stuk verder gaat. Vorig jaar was het publiek heel enthousiast. Dit jaar zullen wij opnieuw de harten van onze bezoekers proberen te raken!”.

Extra's

 • eetcafémenu
  eetcafémenu | € 27,00
  Gezellig tafelen voor u naar de voorstelling gaat. Vooraf serveren wij brood met tapenade en u geniet van een smakelijk driegangenmenu.
 • restaurantarrangement
  restaurantarrangement | € 51,50
  Na een aperitief en amuse serveren wij een hoogstaand driegangendiner, tijdens de pauze een drankje en na afloop nog een drankje met heerlijke hapjes.

Bestelinformatie

Toegangsprijs (incl. servicetoeslag)

 • € 33,50 1e rang
 • € 29,50 2e rang
 • € 22,50 3e rang

Extra's

 • eetcafémenu € 27,00
 • restaurantarrangement € 51,50
Voorstelling gepasseerd